Privacy Policy (English)


20190410

1.

WHAT IS PRIVACY POLICY ABOUT

The PDPA was introduced to regulate the processing of Personal Data in commercial transactions. The PDPA, which applies to all companies that are established in Malaysia, requires us to inform you of your rights in respect of your Personal Data that is being processed or that is to be collected and further processed by us and the purposes for the data processing. The PDPA also requires us to obtain your consent to the processing of your Personal Data.

Consequently, we want you to be clear how we are using your Personal Data and the ways in which you can protect your privacy. This Privacy Policy describes on what information is gathered, how this information is used and stored, who the information will be shared with, how you can opt out and how you can modify your Personal Data held by us and any other changes that have been made from time to time.

This Privacy Policy applies to our Property and it is incorporated and forms part of the Terms of Use.

2.

GLOSSARY

2.1

Definitions.
The following words are given the following definitions: -

“Account”

means an account you registered with us to access and/or use the Services.

“Affiliate”

means a person or an organisation controlling us, controlled by us, or under the common control of a person or an organisation controlling us. "Control" means the ownership of the equity shares carrying fifty percent (50%) or more of the votes exercisable at a general meeting (or its equivalent).

“Appropriate Authority”

means (i) the federal government of Malaysia, (ii) any state, province, regency, municipality or other political subdivision of Malaysia, (iii) any agency, authority or instrumentality of any of the foregoing, including any court, tribunal, department, bureau, commission or board, or (iv) the relevant authority in a foreign country, if applicable.

“Content"

means the content managed and/or provided by us and/or its content provider which includes without limitation all forms of text, graphics video, audio, files, data, images, photographs, pictures, logos, video clips, video streaming, news, live feeds and information on demand content.

“Contest”

means giveaway or contest organised by us, our Affiliate and/or our agent.

“e-KYC”

means the electronic process to validate the identity of user.

“Law”

means any law (whether domestic or international), statute, code, rule, guidelines, notices, ordinance, regulation, directive, order, judgment, writ, injunction or decree, and includes any changes in the application or interpretation thereof.

“Mobile App”

means any mobile application made available by us in a digital distribution service that allows user to access and/or use our Services made available by us from time to time.

“Other User”

means any person who uses the Service through your Account, whether or not you allow or authorise them to.

“Personal Data”

shall have the same meaning as in the PDPA.

“PDPA”

means Personal Data Protection Act 2010.

“Property”

collectively means Services, Website, our Social Media and/or any other platforms (whether known now or in the future) owned and/or managed by us or our Affiliate.

“Post/Posted”

means to publish, display, submit and/or upload.

“Services”

collectively means the services provided through Mobile App, Website, Contest, and/or any other services made available by us from time to time.

“Social Media”

means social media account such as Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram, Google, or any other social media.

“us, we, our”

means Kiplepay Sdn Bhd (formerly known as Webonline Dot Com Sdn Bhd) (Company No. 510377-P), and/or any of our Affiliate.

“user, you, yours”

means you, an individual, persons who is accessing and/or using our Property.

“User Generated Content”

means any uploaded material, data shared, or contribution made such as text, links, photographs, graphics, video, audio, other data or information Posted by you or a user.

“Website"

means any website owned and/or managed by us, and/or by our Affiliate, from time to time.

3.

CHANGES

Our Privacy Policy may change from time to time without notice. As such, please look at our Privacy Policy periodically, and especially before you provide us any of your Personal Data. This Privacy Policy was last updated on the date indicated above. Your continued access and/or use of our Property after any changes, revisions or modifications to this Privacy Policy shall indicate your agreement with the terms of such revised Privacy Policy.

4.

PARENTAL ADVISORY

We decided to make this entire paragraph BOLD to draw your attention. We are not able to contract with you unless you are 18 years old and above. If you are a child, please annoy pester your parent or guardian to obtain permission from them before using our service.

If you have any reason to believe that a child has provided Personal Data to us, please contact us and we will endeavor to delete that information from our database. Otherwise, we will deem that you are 18 years and above or has obtained consent from your parent or guardian when you provide your Personal Data to us.

5.

WHEN IS THIS PRIVACY POLICY APPLICABLE TO YOU

The Privacy Policy is applicable to you the moment you access and/or use the Property.

6.

THE INFORMATION WE COLLECT

We collect information in (2) ways: -

  • PERSONAL DATA THAT YOU / OR A THIRD PARTY PROVIDE TO US. Depending on the type of Services you subscribe, we collect information, such as, name, gender, country of origin, National Registration Identification Card, passport, university ID, birthdate, driving licence, car plate number, telephone number, email address, credit/debit card information, photo, thumb print, etc. Other than Personal Data obtained from you directly, we may also obtain your Personal Data from third parties we deal with and from such other sources in which you have given your consent or authorised for the disclosure of such Personal Data.
  • INFORMATION WE GET FROM YOUR USE OF THE PROPERTY. When you interact with us through the Property, we may collect or receive and store certain personally non-identifiable information. Such information is collected passively using various technologies and cannot presently be used to specifically identify you. This information includes: -
  • device-specific information such as hardware model, operating system version, unique device identifiers, mobile network information, memory, sound card data, Internet Protocol (IP) address.
  • details of how you access and/or use the Property such as your search queries.
  • total number of visitors accessing and/or using the Property.
  • diagnostic and usage data that your device generates. This is described in detailed below.
  • how you and Other User use and interact with the Property.

The above is collectively known as “Information”. If we do combine non-personal information with Personal Data the combined information will be treated as Personal Data for as long as it remains combined.

As an ongoing effort to better understand and serve you better, we often conduct research on customer demographics, interests and behaviour based on the Personal Data and Information provided to us. This research may be compiled and analysed on an aggregate basis. We may share this non-identifiable and aggregate data with our Affiliate and/or Authorised Third Party (hereinafter defined) but this type of non-identifiable and aggregate does not identify you personally. We may also disclose aggregated user statistics in order to describe our Property to our Affiliate and/or the Authorised Third Party for other lawful purposes.

“Authorised Third Party” shall mean business partners, contractors, agents, auditors, advisers, any telecommunications provider which we have an arrangement with in connection with the Property and/or third-party service provider or supplier who engage us, or engaged by us, from time to time for the purposes of providing the Property to you. Authorised Third Party shall also include parties in which we propose to or have any existing business dealing with.

7.

USE OF YOUR PERSONAL DATA AND INFORMATION

We use the Personal Data and Information you provide in a manner that is consistent with this Privacy Policy. If you provide Personal Data for certain reason, we may use the Personal Data in connection with the reason for which it was provided. Your Personal Data and Information may also be used by us, our Affiliate and/or Authorised Third Party for one or more of the following purposes: -

  • assessing your application,
  • to conduct e-KYC,
  • administer your participation of any Contest or any campaign or events,
  • to operate and provide the Property to you,
  • administrating your Account,
  • technical administration of the Property,
  • for internal administrative purposes, including accounting and tax,
  • to verify and process payment,
  • to communicate with you,
  • to respond to your inquiries,
  • for research and development,
  • for statistical analysis,
  • for quality assurance,
  • for the enhancement of the Property,
  • to detect and prevent fraudulent activity,
  • investigation of complaints and suspected suspicious transactions,
  • in compliance with any requirements by an Appropriate Authority and/or requirement of Law,
  • profiling Service preferences,
  • to conduct market research and analysis for our business plans,
  • for record keeping, report generation and management analysis purposes;
  • to provide you with information on our other product and services, of our Affiliate, and/or Authorised Third Party,
  • to send you information, promotions and updates including marketing and advertising materials in relation to the Property and those of our Affiliate, and/or Authorised Third Party,
  • our other legitimate business activities, and/or
  • any other activities which are ancillary to the Property.

The above shall collectively be referred to as “Purposes” in this Privacy Policy.

You represent and warrant that the consent of any Other User whose Personal Data you have provided in any application and/or disclosed to us has been obtained to allow us to process the same for the Purposes set out above.

If we intend on using any Personal Data in any manner that is not consistent with this Privacy Policy, you will be informed of such anticipated use prior to or at the time at which the Personal Data is collected.

8.

DISCLOSURE OF YOUR PERSONAL DATA

We are not in the business of selling your Personal Data. We consider this information to be a vital part of our relationship with you. As such we will not sell or rent your Personal Data save and except as provided herein. There are, however, certain circumstances in which we may share your Personal Data with certain third parties without further notice to you, as set forth below.

Business Transfer. As we develop our business, we might sell or buy businesses or assets. In the event of a corporate sale, merger, reorganization, dissolution or similar event, Personal Data may be part of the transferred assets.

Affiliate. We may also share your Personal Data with our Affiliate for purposes consistent with this Privacy Policy.

Appropriate Authority. To comply with any order of court or directive from authorities investigating any alleged offence, misdeed and/or abuse or to enforce any of the terms and conditions applicable to you, or where such action is necessary to protect and defend our rights or property.

Authorised Third Party. Where services from such Authorised Third Party is required, we will share your Personal Data on a strictly confidential basis. Authorised Third Party will not be allowed to use your personal information disclosed to them except for the limited purpose of providing the particular service.

Public. If you disclose any personal data through any User Generated Content on any Platform, note that such Personal Data will be available to all other users of the Platform.

Other Parties. We may disclose your Personal Data to any other party in respect of whom you have consented to the disclosure of your data.

9.

THIRD PARTY SERVICES

Our Property may provide a link or a platform to third party applications, website and/or services to make available certain services to you (“Third Party Services”). This Third-Party Services may contain, from time to time, links to other web sites. We are not responsible for the privacy practices or the content of such websites or of any third party. You should review the privacy policies of such Third-Party Services. This Privacy Policy applies solely to Personal Data and Information collected by us.

10.

COOKIES

What is a Cookie? 

When you access and/or use the Property, your device will automatically be issued with a cookie. Cookies are small files containing string of characters that are placed in your device's hard drive to identify your device to our server. Generally, cookies themselves only record those areas of the site that have been visited by the device in question, and the duration. Many websites and/or software application do this whenever a user visits their site in order to track traffic flow. 

Depending upon the type of device you are using, you may set your device to accept all cookies, to notify you when a cookie is issued, or not to receive cookies at any time. The last of these, of course, means that certain personalised services cannot then be provided to you. 

Our Cookies: -

We use "cookies" to store and track information about you and your access and/or use of the Property.

Our cookie and information retrieved from our cookie is used in line with the uses set out in in this Privacy Policy and more specifically:

  • to help save and retrieve passwords used on the Property. This way, you will not have to re-enter information upon every new visit to the Property.
  • to track information such as the frequency and duration of your access and/or use of the Property, your click-stream as you go through the Property and help us determine whether you came to the Property from a particular internet link or banner advertisement.
  • to analyse the profile of visitors and users to helps us in providing you with better access and/or use of the Property and to enhance the Property.
  • to personalize the content, banners and promotions that you will see on the Property.

Most cookies are "session cookies," meaning that they are automatically deleted from your device at the end of a session. You are always free to decline cookies if your device permits, although in that case you may not be able to use certain features of the Property and you may be required to re-enter your password more frequently during a session.

Third Party Cookies:

We may allow other third party to serve ads when you access and/or use the Property. In the course of serving advertisements, the third-party may place or recognize a unique cookie in your device. Such third party may use information retrieved from their cookies to provide advertisements on the Property and other product and services that may be of interest to you. 

WE HAVE NO ACCESS TO OR CONTROL OVER THE THIRD-PARTY COOKIES AND THEY ARE NOT SUBJECT TO OUR PRIVACY POLICY. PLEASE REVIEW THEIR PRIVACY POLICY FOR DETAILS. If you want to prevent such third party from sending and reading cookies on your device, you will need to visit each of their websites individually to request that you be removed from that system.

11.

DIAGNOSTIC AND USAGE DATA

We would like you to help improving the quality and performance of the Property. We can automatically collect diagnostic and usage information from the device you are using and send it to us for analysis. The information is submitted anonymously to us. None of the information submitted identifies you personally, nor do we include images or any of your text. If you allow us to collect diagnostic and usage data, it may include details about app crashes and details about which features of the Property you use and how often. This data would also indicate the kind of device you’re using and which version of the operating system it’s running. Automatic reporting of diagnostic and usage information is on by default.

12.

OPTING-OUT, CHANGE, UPDATE OF AND ACCESS TO YOUR PERSONAL DATA

You may be able to access and/or use the Property without providing us any Personal Data. If you choose not to provide any Personal Data, you may not be able to access and/or use certain the Property.

However, when you choose to provide us with such Personal Data, we may also use your Personal Data to contact you in the future to tell you about our services we believe will be of interest to you.

In relation to direct marketing, unless there is an Opt-In and/or Opt-Out function on the Mobile Application, you may request us by written notice not to process your Personal Data.

You can write to us vide the email address provided in this Privacy Policy at any time to obtain details of the Personal Data we hold about you. Please quote your name, NRIC and mobile number. It would be helpful if you also provide brief details of what information you want a copy of. We may charge a reasonable sum permitted by existing laws to cover our administration costs. 

We reserve the right to refuse to provide you with a copy of your Personal Data, but will give reasons for our refusal.

We maintain your Personal Data in our business records while you accessing and/or use the Property. We also maintain this information for a period of time after you are no longer a subscriber or when you discontinue accessing and/or using the Property if the information is necessary for the Purposes for which it was collected or to satisfy legal requirements.

13.

SECURITY

The Property may not be a secure medium, and communications over the Property may be subject to third-party interception. We cannot accept responsibility for any unauthorised access or loss of Personal Data.

We have implemented security policies, rules and technical measures to protect your Personal Data from unauthorised access, improper use or disclosure, unauthorised modification, unlawful destruction or accidental loss. All our employees and data processors, who have access to and are associated with the processing of Personal Data, are obliged to respect the confidentiality of your information. 

While we cannot guarantee that loss, misuse or alteration of Personal Data will not occur; we make reasonable efforts to prevent such unfortunate occurrences. 

Personal Data that we collect from you will be stored and backed up securely in an environmentally-controlled location. Only authorized people with user ID and password from our company have access to the information. 

You must remember to log off from our system after accessing and/or using the Property so that no unauthorized party can have access to your Personal Data. You must not, at any time, divulge your Personal Data to any third party. 

14.

TRANSFERRING YOUR PERSONAL DATA AND INFORMATION OUTSIDE OF MALAYSIA

It may be necessary to transfer your Personal Data and Information to our Affiliate, and/or Authorised Third Party located in countries outside Malaysia. This may happen where our Affiliate and/or the Authorised Third Party is based outside Malaysia or where you access and/or use the Property from countries outside Malaysia. By continuing accessing and/or using the Property, you consented to such transfer.

15.

CONTACTING THE WEBSITE

If you have any questions relating to the Property or your Personal Data, please contact us at

Name:

Personal Data Officer

Address:

Kiplepay Sdn Bhd
B-23A-3, The Ascent Paradigm
Jalan SS7/26A, Kelana Jaya
47301 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia

Phone number:

+60 3 2714 6288

Email:

support@kiplepay.com

16.

LANGUAGE

In the event of conflict on the use of the words and/or meanings of this Privacy Policy in the English and Malay language, the use of words and/or meanings given to it in the English language shall prevail.


DASAR PRIVASI (BAHASA MELAYU)


20190410

1.

APAKAH DASAR PRIVASI?

Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“APDP”) diperkenalkan untuk mengawal pemprosesan Data Peribadi dalam transaksi komersial. APDP yang terpakai kepada semua syarikat yang ditubuhkan di Malaysia, memerlukan kami untuk memberitahu anda tentang hak-hak anda berkenaan Data Peribadi anda yang sedang diproses atau yang akan dikumpulkan dan diproses selanjutnya oleh kami dan tujuan untuk pemprosesan data. APDP juga memerlukan kami untuk mendapatkan persetujuan anda untuk pemprosesan Data Peribadi anda.

Oleh itu, kami ingin anda memahami cara kami menggunakan Data Peribadi anda dan cara-cara di mana anda boleh melindungi privasi anda. Dasar Privasi ini menerangkan mengenai jenis maklumat yang dikumpul, cara maklumat ini digunakan dan disimpan, siapa maklumat yang akan dikongsi dengan, bagaimana anda boleh memilih keluar dan bagaimana anda boleh mengubah suai Data Peribadi anda yang dipegang oleh kami dan apa-apa perubahan lain yang telah dibuat dari semasa ke semasa.

Dasar Privasi ini digunakan untuk Harta dan ia diperbadankan dan membentuk sebahagian daripada Terma Penggunaan.

2.

GLOSARI

2.1

Definisi.
Perkataan-perkataan berikut diberikan definisi-definisi berikut: -

“Akaun”

bermaksud akaun yang anda gunakan untuk berdaftar dengan kami bagi mengakses dan/atau menggunakan Perkhidmatan.

“Aplikasi Mobil”

bermaksud aplikasi mudah alih yang disediakan oleh kami dalam perkhidmatan pengedaran digital yang membolehkan pengguna mengakses dan/atau mengunakan Perkhidmatan kami yang disediakan oleh kami dari semasa ke semasa.

“Data Peribadi”

hendaklah mempunyai maksud yang sama seperti dalam PDPA.

“e-KYC”

bermaksud proses elektronik untuk mengesahkan identiti pengguna.

“Hantar/Hantarkan”

bermaksud untuk menyiarkan, memaparkan, menghantar dan/atau memuat naik.

“Harta”

bermaksud secara kolektif Perkhidmatan, Laman Web, Aplikasi Mobil, Laman Media Sosial kami dan/atau mana-mana platform lain (sama ada diketahui kini atau di masa depan) yang dimiliki dan/atau diuruskan oleh kami atau Gabungan kami.

“kami”

bermaksud Kiplepay Sdn Bhd (terdahulu dikenali sebagai Webonline Dot Com Sdn Bhd) (Company No. 510377-P, dan / atau mana-mana Gabungan kami.

“Kandungan”

bermaksud kandungan yang diuruskan dan/atau disediakan oleh kami dan/atau penyedia kandungan yang termasuk tanpa batasan semua bentuk teks, video grafik, audio, fail, data, imej, gambar, gambar, logo, klip video, streaming video, berita, suapan langsung dan maklumat mengenai kandungan permintaan.

“Kandungan yang Dihasilkan oleh Pengguna ”

bermaksud apa-apa bahan yang dimuat naik, data dikongsi, atau sumbangan yang dibuat seperti teks, pautan, gambar, grafik, video, audio, data atau maklumat lain yang diHantarkan oleh anda atau seorang pengguna.

“Laman Media Sosial””

bermaksud akaun media sosial seperti Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram, Google, atau mana-mana media sosial yang lain.

“Laman Web“

bermaksud mana-mana laman Web yang dimiliki dan/atau diuruskan oleh kami, atau Gabugan kami, dari semasa ke semasa.

“PDPA”

bermaksud Akta Perlindungan Data Peribadi 2010.

“Perkhidmatan”

bermaksud secara kolektif perkhidmatan yang disediakan melalui Aplikasi Mobil, Laman Web, Peraduan, dan/atau sebarang perkhidmatan lain yang disediakan oleh kami dari semasa ke semasa.

“pengguna, anda, milik anda”

bermaksud anda, individu, orang yang mengakses dan/atau menggunakan Harta kami.

“Pertandingan”

bermaksud pemberian atau pertandingan yang dianjurkan oleh kami, Gabungan kami dan/atau ejen kami.

“Pengguna Lain”

bermaksud mana-mana orang yang menggunakan Perkhidmatan melalui Akaun anda, sama ada anda membenarkan atau tidak membenarkannya.

“Pihak Berkuasa yang Berkenaan”

bermaksud (i) kerajaan persekutuan Malaysia, (ii) mana-mana negeri, daerah, kota atau lain-lain bahagian politik Malaysia, (iii) mana-mana agensi, mana-mana mahkamah, tribunal, jabatan, biro, komisen atau lembaga, atau (iv) pihak berkuasa yang berkenaan di negara asing, jika berkenaan.

“Undang-Undang ”

bermaksud mana-mana undang-undang (sama ada dalan negeri atau antarabangsa), statut, kod, peraturan, garis panduan, notis, peraturan, peraturan, arahan, perintah, penghakiman, writ, injunksi atau perintah, dan termasuk apa-apa perubahan dalam permohonan atau tafsirannya.

3.

PERUBAHAN

Dasar Privasi kami mungkin diubah dari semasa ke semasa tanpa notis. Oleh itu, sila lihat Dasar Privasi kami dari semasa ke semasa, terutamanya sebelum anda memberikan kami apa-apa Data Peribadi anda. Kali terakhir Dasar Privasi ini dikemaskini adalah pada tarikh yang dinyatakan di atas. Sekiranya anda terus menggunakan Hartanah selepas perubahan, pindaan atau pengubahsuaian kepada Dasar Privasi, ini menandakan persetujuan anda kepada syarat-syarat Dasar Privasi yang telah dipinda.

4.

NASIHAT KEIBUBAPAAN

Kami memutuskan untuk membuat keseluruhan perenggan dalam tulisan TEBAL untuk menarik perhatian anda. Kami tidak dapat berurusan dengan anda melainkan sekiranya anda berusia 18 tahun ke atas. Jika anda seorang kanak-kanak, sila dapatkan ibu bapa atau penjaga anda untuk memberi kebenaran sebelum menggunakan Perkhidmatan kami.

Sekiranya anda mempunyai alasan untuk mempercayai bahawa seorang kanak-kanak telah memberikan Data Peribadi kepada kami, sila hubungi kami dan kami akan cuba memadam maklumat tersebut dari pangkalan data kami. Jika tidak, kami akan menganggap bahawa anda berusia 18 tahun ke atas atau telah mendapat persetujuan daripada ibu bapa atau penjaga anda apabila anda memberikan Data Peribadi anda kepada kami.

5.

BILA DASAR POLISI PRIVASI INI TERTAKLUK KEPADA ANDA

Dasar Pivasi tertakluk kepada anda apabila anda mengakses dan/atau menggunakan Harta.

6.

MAKLUMAT YANG KAMI KUMPULKAN

Kami mengumpul maklumat dalam (2) cara: -

  • DATA PERIBADI YANG ANDA/ATAU PIHAK KETIGA BERIKAN KEPADA KAMI. Bergantung pada jenis Perkhidmatan yang anda langgan, kami mengumpul maklumat, seperti nama, jantina, negara asal, no kad pengenalan, no pasport, ID universiti, tarikh lahir, lesen memandu, nombor plat kereta, nombor telefon, alamat e-mel, maklumat kad debit dan/atau kredit, gambar, cetakan ibu jari, dan sebagainya. Selain daripada Data Peribadi yang diperoleh dari anda secara langsung, kami juga boleh mendapatkan Data Peribadi anda dari pihak ketiga yang berurusan dengan kami dan dari sumber-sumber lain yang dipersetujui atau diberi kuasa oleh anda untuk pendedahan Data Peribadi tersebut kepada kami.
  • MAKLUMAT KAMI DAPATKAN DARIPADA PENGGUNAAN HARTA. Apabila anda berinteraksi dengan kami melalui Harta, kami boleh mengumpul atau menerima dan menyimpan maklumat peribadi yang tidak dapat dikenal pasti. Maklumat sedemikian dikumpul secara pasif menggunakan pelbagai teknologi dan tidak dapat digunakan untuk mengenal pasti anda secara khusus. Maklumat ini termasuk: -
  • maklumat khusus peranti seperti model perkakasan, versi sistem operasi, pengecam peranti unik, maklumat rangkaian mudah alih, memori, data kad bunyi, alamat Protokol Internet (IP).
  • cookies yang boleh mengenal pasti penyemak imbas anda. Ini akan diterangkan secara terperinci di bawah.
  • butir-butir bagaimana anda mengakses dan/atau menggunakan Harta seperti carian anda.
  • jumlah bilangan pelawat yang mengakses dan/atau menggunakan Harta.
  • data diagnostik dan penggunaan yang dihasilkan oleh peranti anda. Ini diterangkan secara terperinci di bawah.
  • bagaimana anda dan Pengguna Lain menggunakan dan berinteraksi dengan Harta.

Perkara di atas secara kolektif dikenali sebagai "Maklumat". Jika kami menggabungkan maklumat bukan peribadi dengan Data Peribadi, maklumat gabungan tersebut akan dianggap sebagai Data Peribadi selagi mana ia masih digabungkan.

Sebagai usaha berterusan untuk lebih memahami dan melayani anda dengan lebih baik, kami sering menjalankan penyelidikan mengenai demografi, minat dan tingkah laku pelanggan berdasarkan Data Peribadi dan Maklumat yang diberikan kepada kami. Penyelidikan ini boleh disusun dan dianalisis secara agregat. Kami mungkin berkongsi data yang tidak dapat dikenalpasti dan agregat ini dengan Gabungan kami dan/atau Pihak Ketiga yang Dibenarkan (akan diberikan maksud seperti di bawah) tetapi data yang tidak dapat dikenalpasti dan agregat ini tidak mengenal pasti anda secara peribadi. Kami juga boleh mendedahkan agregat statistik pengguna untuk menggambarkan Harta kami kepada Gabungan kami dan/atau Pihak Ketiga yang Dibenarkan untuk tujuan-tujuan sah yang lain.

"Pihak Ketiga yang Dibenarkan" bermaksud rakan niaga, kontraktor, ejen, juruaudit, penasihat, penyedia telekomunikasi yang mana kami telah mempunyai pengaturan berkaitan dengan Harta dan/atau pembekal pihak ketiga yang melibatkan kami, atau yang terlibat oleh kami, dari semasa ke semasa untuk tujuan memberikan Harta kepada anda. Pihak Ketiga yang Dibenarkan juga termasuk pihak-pihak yang mana kami bakal atau telah mempunyai perniagaan bersama.

7.

PENGGUNAAN DATA DAN MAKLUMAT PERIBADI ANDA

Kami menggunakan Data Peribadi dan Maklumat yang anda sediakan dengan cara yang selaras dengan Dasar Privasi ini. Sekiranya anda menyediakan Data Peribadi untuk tujuan tertentu, kami boleh menggunakan Data Peribadi berkaitan dengan tujuan tersebut. Data dan Maklumat Peribadi anda juga boleh digunakan oleh kami, Gabungan kami dan/atau Pihak Ketiga yang Dibenarkan untuk salah satu atau lebih daripada tujuan-tujuan berikut: -

  • menilai permohonan anda,
  • untuk menjalankan e-KYC,
  • mentadbirkan penyertaan anda terhadap mana-mana Peraduan atau sebarang kempen atau peristiwa,
  • untuk mengendalikan dan memberikan Harta kepada anda,
  • mentadbirkan Akaun anda,
  • pentadbiran teknikal Harta,
  • untuk tujuan pentadbiran dalaman, termasuk perakaunan dan cukai,
  • untuk mengesahkan dan memproses pembayaran,
  • untuk berkomunikasi dengan anda,
  • untuk bertindak balas terhadap pertanyaan anda,
  • untuk penyelidikan dan pembangunan,
  • untuk analisis statistik,
  • untuk jaminan kualiti,
  • untuk penambahbaikan Harta,
  • untuk mengesan dan mencegah aktiviti penipuan,
  • untuk menjalankan penyiasatan terhadap aduan dan transaksi yang mencurigakan,
  • mematuhi apa-apa kehendak oleh Pihak Berkuasa yang Berkenaan dan/atau kehendak Undang-Undang,
  • profil pilihan perkhidmatan,
  • untuk menjalankan penyelidikan pemasaran dan analisis untuk rancangan perniagaan kami,
  • untuk tujuan penyimpanan rekod, penjanaan laporan dan analisis pengurusan;
  • untuk memberi anda maklumat mengenai produk dan perkhidmatan kami yang lain Gabungan kami dan/atau Pihak Ketiga yang Dibenarkan,
  • untuk menghantar maklumat, promosi dan pengemaskinian termasuk bahan pemasaran dan pengiklanan berhubung dengan Harta dan pihak Gabungan kami, dan/atau Pihak Ketiga yang Dibenarkan,
  • untuk aktiviti sah perniagaan kami yang lain, dan/atau
  • sebarang aktiviti lain yang bersampingan dengan Harta.

Yang di atas secara kolektifnya dirujuk sebagai "Tujuan" dalam Dasar Privasi ini.

Anda mewakili dan menjamin bahawa persetujuan mana-mana Pengguna Lain yang mana Data Peribadinya telah anda berikan dan/atau dedahkan dalam apa-apa permohonan kepada kami telah diperolehi untuk membolehkan kami memproses yang sama untuk Tujuan yang dinyatakan di atas.

Sekiranya kami berhasrat menggunakan mana-mana Data Peribadi dengan apa-apa cara yang tidak selaras dengan Dasar Privasi ini, anda akan dimaklumkan mengenainya sebelum atau pada masa di mana Data Peribadi dikumpulkan.

8.

PENDEDAHAN DATA PERIBADI ANDA

Kami tidak berada dalam perniagaan menjual Data Peribadi anda. Kami menganggap maklumat ini menjadi bahagian penting hubungan kami dengan anda. Oleh itu, kami tidak akan menjual atau menyewa Data Peribadi anda kecuali seperti yang dinyatakan di sini. Walau bagaimanapun, terdapat situasi tertentu di mana kami boleh berkongsi Data Peribadi anda dengan pihak ketiga tanpa memberi notis selanjutnya kepada anda, seperti yang dinyatakan di bawah.

Pemindahan Perniagaan. Semasa kami mengembangkan perniagaan kami, kami mungkin menjual atau membeli perniagaan atau aset. Sekiranya penjualan korporat, penggabungan, penyusunan semula, pembubaran atau peristiwa serupa berlaku, Data Peribadi mungkin menjadi sebahagian daripada aset yang dipindahkan.

Gabungan. Kami juga mungkin berkongsi Data Peribadi anda dengan Gabungan kami untuk tujuan yang selaras dengan Dasar Privasi ini.

Pihak Berkuasa yang Berkenaan. Untuk mematuhi apa-apa perintah mahkamah atau arahan daripada pihak berkuasa yang menyiasat sebarang kesalahan yang dikatakan, salah laku dan/atau penyalahgunaan atau untuk menguatkuasakan apa-apa terma dan syarat yang tertakluk bagi anda, atau jika tindakan sedemikian adalah perlu untuk melindungi dan mempertahankan hak atau harta kami.

Pihak Ketiga yang Dibenarkan. Jika perkhidmatan daripada Pihak Ketiga yang Dibenarkan diperlukan, kami akan berkongsi Data Peribadi anda secara rahsia. Pihak Ketiga yang dibenarkan tidak akan dibenarkan untuk menggunakan maklumat peribadi anda yang telah didedahkan kepada mereka kecuali untuk tujuan terhad untuk menyediakan perkhidmatan tertentu.

Awam. Sekiranya anda mendedahkan apa-apa data peribadi melalui mana-mana Kandungan yang Dihasilkan oleh Pengguna pada mana-mana platform, perhatikan bahawa Data Peribadi tersebut akan tersedia kepada semua pengguna platform lain.

Pihak Lain. Kami mungkin mendedahkan Data Peribadi anda kepada mana-mana pihak lain yang mana telah anda persetujui untuk pendedahan data anda.

9.

PERKHIDMATAN PIHAK KETIGA

Harta kami boleh memberikan pautan atau platform kepada aplikasi, laman web dan/atau perkhidmatan pihak ketiga untuk menyediakan perkhidmatan tertentu kepada anda ("Perkhidmatan Pihak Ketiga"). Dari semasa ke semasa, Perkhidmatan Pihak Ketiga ini mungkin mengandungi pautan ke laman web lain. Kami tidak bertanggungjawab di atas amalan privasi atau kandungan laman web tersebut atau mana-mana pihak ketiga. Anda harus menyemak dasar privasi Perkhidmatan Pihak Ketiga tersebut. Dasar Privasi ini hanya tertakluk kepada Data Peribadi dan Maklumat yang dikumpulkan oleh kami.

10.

COOKIE

Apakah itu Cookie?  

Apabila anda mengakses dan/atau menggunakan Harta, peranti anda secara automatik akan dikeluarkan dengan cookie. Cookie adalah fail kecil yang mengandungi rentetan aksara yang diletakkan di dalam cakera keras peranti anda untuk mengenal pasti peranti anda kepada pelayan kami. Secara umumnya, cookie hanya merekodkan kawasan-kawasan laman yang telah dilawati oleh peranti yang dipersoalkan, dan durasi. Banyak laman web dan/atau aplikasi perisian melakukan ini setiap kali pengguna melawat laman mereka untuk mengesan aliran lalu lintas.

Bergantung kepada jenis peranti yang anda gunakan, anda boleh menetapkan peranti anda untuk menerima semua cookie, untuk memberitahu anda apabila cookie yang dikeluarkan, atau tidak menerima cookie pada bila-bila. Yang terakhir ini, sudah tentu, bermakna bahawa perkhidmatan tertentu untuk anda tidak dapat diberikan kepada anda.

Cookie kami: -

Kami menggunakan "cookie" untuk menyimpan dan menjejaki maklumat mengenai anda dan pengaksesan anda dan/atau penggunaan Harta.

Cookie dan maklumat yang didapati dari cookie kami digunakan selaras dengan penggunaan yang dinyatakan dalam Dasar Privasi ini dan secara khususnya:

  • untuk membantu menyimpan dan mendapatkan kembali kata laluan yang digunakan pada Harta. Dengan cara ini, anda tidak perlu memasukkan semula maklumat setiap kali anda melawat Harta.
  • untuk mengesan maklumat seperti kekerapan dan durasi akses anda dan/atau penggunaan Harta, aliran klik anda semasa anda melawati Harta dan membantu kami menentukan sama ada anda datang ke Harta daripada pautan internet atau sepanduk iklan tertentu.
  • untuk menganalisis profil pelawat dan pengguna untuk membantu kami dalam memberikan anda akses dan/atau penggunaan Harta yang lebih baik untuk menambahbaik Harta.
  • untuk memperibadikan kandungan, sepanduk dan promosi yang akan anda lihat di Harta.

Kebanyakan cookie adalah "cookie sesi," yang bermaksud bahawa ia akan dipadamkan secara automatik dari peranti anda pada akhir sesi. Anda sentiasa bebas untuk menolak cookie jika peranti anda membenarkan, namun begitu, anda mungkin tidak dapat menggunakan ciri-ciri tertentu Harta dan anda mungkin dikehendaki memasukkan semula kata laluan anda dengan lebih kerap pada satu sesi.

Cookie Pihak Ketiga:

Kami mungkin membenarkan pihak ketiga lain untuk menyampaikan iklan apabila anda mengakses dan/atau menggunakan Harta. Semasa menyampaikan iklan, pihak ketiga boleh meletakkan atau mengenalpasti cookie unik dalam peranti anda. Pihak ketiga tersebut boleh menggunakan maklumat yang diambil dari cookie mereka untuk memberikan iklan mengenai Harta dan produk dan perkhidmatan lain yang mungkin menarik minat anda.  

KAMI TIDAK MEMPUNYAI AKSES ATAU KAWALAN KE ATAS THE COOKIE PIHAK KETIGA DAN COOKIE TERSEBUT TIDAK TERTAKLUK KEPADA DASAR PRIVASI KAMI. SILA LAWATI DASAR PRIVASI PIHAK KETIGA UNTUK MAKLUMAT LANJUT. Jika anda ingin mengelakkan pihak ketiga daripada menghantar dan membaca cookie pada peranti anda, anda perlu melawat setiap laman web mereka secara individu untuk meminta anda dikeluarkan daripada sistem tersebut.

11.

DATA DIAGNOSTIK DAN PENGGUNAAN

Kami ingin anda membantu kami meningkatkan kualiti dan prestasi Harta. Secara automatik, kami boleh mengumpulkan data diagnostik dan penggunaan dari peranti yang anda gunakan dan maklumat tersebut akan dihantar kepada kami untuk analisis. Maklumat akan diserahkan tanpa nama kepada kami. Tiada maklumat yang dihantar dapat mengenal pasti anda secara peribadi, atau kami tidak akan memasukkan imej atau mana-mana teks anda. Jika anda membenarkan kami mengumpul data diagnostik dan penggunaan, ia mungkin termasuk butiran mengenai kemalangan aplikasi dan butiran tentang ciri-ciri Harta yang anda gunakan dan kekerapan penggunaan. Data ini juga akan menunjukkan jenis peranti yang anda gunakan dan versi sistem operasi. Pelaporan secara automatik akan diaktifkan bagi data diagnostik dan penggunaan.

12.

MEMILIH KELUAR, MENGUBAH, MENGEMASKINI DAN MENGAKSES DATA PERIBADI ANDA

Anda mungkin boleh mengakses dan/atau menggunakan Harta tanpa memberikan kami Data Peribadi anda. Jika anda memilih untuk tidak memberikan sebarang Data Peribadi, anda mungkin tidak boleh mengakses dan/atau menggunakan sebahagian Harta tertentu.

Walaubagaimanapun, apabila anda memilih untuk memberikan kami Data Peribadi tersebut, kami juga menggunakan Data Peribadi anda untuk menghubungi anda pada masa akan datang untuk memberitahu anda mengenai perkhidmatan kami yang kami percaya munkin boleh menarik minat anda.

Berhubung dengan pemasaran langsung, melainkan terdapat fungsi Opt-In dan/atau Opt-Out, anda boleh meminta kami untuk tidak memproses Data Peribadi anda melalui notis bertulis.

Anda boleh menulis kepada kamidi alamat e-mel yang disediakan dalam Dasar Privasi ini pada bila-bila masa untuk mendapatkan butir-butir Data Peribadi yang kami simpan tentang anda. Sila nyatakan nama, nombor kad pengenalan dan nombor mudah alih anda. Ia akan membantu kami jika anda juga memberikan maklumat ringkas tentang salinan maklumat yang anda mahukan. Kami mungkin akan mengenakan jumlah yang munasabah yang dibenarkan oleh undang-undang sedia ada untuk menampung kos pentadbiran kami.  

Kami berhak menolak untuk memberikan anda salinan Data Peribadi anda, tetapi kami akan memberikan alasan atas keengganan kami.

Kami mengekalkan Data Peribadi anda dalam rekod perniagaan kami semasa anda mengakses dan/atau menggunakan Harta. Kami juga mengekalkan maklumat ini untuk tempoh masa selepas anda tidak lagi menjadi pelanggan atau apabila anda berhenti mengakses dan/atau menggunakan Harta jika maklumat itu diperlukan untuk Tujuan yang mana ia dikumpulkan atau untuk memenuhi keperluan undang-undang.

13.

KESELAMATAN

Harta ini mungkin tidak menjadi medium yang selamat, dan komunikasi terhadap Harta mungkin tertakluk kepada pemintasan pihak ketiga. Kami tidak bertanggungjawab bagi sebarang akses tanpa kebenaran atau kehilangan Data Peribadi.

Kami telah melaksanakan dasar-dasar keselamatan, peraturan-peraturan dan langkah-langkah teknikal untuk melindungi Data Peribadi anda daripada akses yang tidak dibenarkan, penggunaan atau pendedahan yang tidak wajar, pengubahsuaian yang tidak dibenarkan, pemusnahan yang tidak sah atau kerugian secara tidak sengaja. Semua pekerja dan pemproses data kami, yang mempunyai akses dan kaitan dengan pemprosesan Data Peribadi, diwajibkan menghormati kerahsiaan maklumat anda.  

Walaupun kami tidak dapat menjamin bahawa kerugian, penyalahgunaan atau pengubahan Data Peribadi tidak akan berlaku; kami telah membuat usaha yang munasabah untuk mencegah kejadian-kejadian yang tidak diingini itu.

Data Peribadi yang kami kumpulkan daripada anda akan disimpan dan disandarkan dengan selamat di lokasi yang dikawal. Hanya orang yang diberi kuasa dengan ID pengguna dan kata laluan dari syarikat kami mempunyai akses kepada maklumat tersebut.  

Anda mesti ingat untuk log keluar dari sistem kami selepas mengakses dan/atau menggunakan Harta supaya tiada pihak yang tidak dibenarkan boleh mengakses Data Peribadi anda. Pada bila-bila masa, anda tidak boleh mendedahkan Data Peribadi anda kepada mana-mana pihak ketiga.  

14.

PEMINDAHAN DATA PERIBADI AND MAKLUMAT KE LUAR MALAYSIA

Kami mungkin perlu memindahkan Data Peribadi dan Maklumat anda kepada Gabungan kami, dan/atau Pihak Ketiga yang Dibenarkan ke negara-negara yang terletak di luar. Ini mungkin berlaku di mana Gabungan kami dan atau Pihak Ketiga yang Dibenarkan terletak di luar Malaysia atau di mana anda mengakses dan/atau menggunakan Harta dari negara-negara di luar Malaysia. Dengan terus mengakses dan/atau menggunakan Harta, anda bersetuju dengan pemindahan tersebut.

15.

MENGHUBUNGI LAMAN WEB

Sekiranya anda mempunyai sebarang soalan berkaitan Harta atau Data Peribadi anda, sila hubungi kami di

Nama:

Pegawai Data Peribadi

Alamat:

Kiple Sdn Bhd
B-23A-3, The Ascent Paradigm
Jalan SS7/26A, Kelana Jaya
47301 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia

No telefon:

+60 3 2714 6288

Email:

support@kiplepay.com

16.

BAHASA

Sekiranya berlaku konflik terhadap penggunaan perkataan dan/atau makna Dasar Privasi ini dalam bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu, penggunaan perkataan dan/atau makna yang diberikan kepadanya dalam bahasa Inggeris akan terpakai.